Placinta cu branza dulce si stafide reteta mancaruricugust

Placinta cu branza dulce si stafide

Placinta cu branza dulce si stafide reteta mancaruricugust
placinta-cu-branza-dulce.jpg

Placinta cu branza dulce si stafide ca la mama acasa – deliciul traditional reinterpretat – din Categoria Placinte si Pizza. Desertul de duminica.

Intra acum sa vezi, cum poti sa faci cea mai buna Placinta cu branza dulce si stafide, crocanta la exterior si super-cremoasa la interior, diferita de cea cu care v-ati obisnuit dvs.

Placinta cu branza dulce ai stafide este un desert tradiaional romanesc cu un gust deosebit si o aroma blanda-dulceaga data de stafide si zaharul vanilat. Aceasta reteta clasica a fost reimaginata si adaptata pentru a satisface gusturile si preferintele culinare ale familiei mele.

In acest articol, veti descoperi o varianta moderna a placintei, asa cum op repar eu, personal, deoarece ne place ca placinta sa aiba atat fundul cat si deasupra sa fie crocant, dar mentinand totodata autenticitatea si savoarea originale.

Vom explora pas cu pas ingredientele necesare, modul de preparare detaliat si modul în care acest delicios desert este pregatit si servit in diferite regiuni ale Romaniei.

Cum se face cea mai buna Placinta cu branza dulce si stafide?

Ingrediente:

Pentru a pregati Placinta cu branza dulce si stafide, veti avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 500 de grame de branza dulce de vaci;
  • 200 de grame de stafide;
  • 200 de grame de zahar;
  • 3 oua, preferabil de tara ca au galbenusul mai portocaliu si mai cremos decat cele din comert;
  • 100 de grame de smantana, daca vreti o umplutura mai cremoasa, optional;
  • 1 pachet de foi de placinta (am folosit foi facute in casa, nu cumpar foi pentru placinta, deoarece sunt exagerat de subtiri si lipsite de gust);
  • unt topit pentru uns foile;
  • zahar pudra pentru decor

Sfat: Daca branza dulce de vaci vi se pare cam lichida (a lasat prea mult zer) atunci adaugati in compozitia de branza 1 lingura sau doua de gris din grau.

Totodata, puteti adauga si coaja rasa de la 1/2 lamaie sau portocala, personal nu adaug nimic altceva in afara de stafide si zahar vanilat sau esenta de vanilie.

Mod de preparare:

  1. In primul rand, intr-un bol mare, amestecati branza dulce de vaci, stafidele, zaharul smantana si grisul, daca este cazul. Asigurati-va ca ingredientele sunt bine amestecate si compozitia este destul de cremoasa.
  2. Adaugati ouale in bol si amestecati bine pana cand obtineti o compozitie omogena si bine legata.
  3. Incalziti cuptorul la 180 C si ungeti tava de copt cu unt topit, pentru a obtine o placinta cu fundul crocant.
  4. Asezati o foaie de placinta in tava si ungeti-o cu unt topit cu ajutorul unei pensule de bucatarie. Adaugati o alta foaie si repetati acest proces pana cand ati utilizat jumatate din foile de placinta.

Sfat: Daca utilizati foi de placinta din comert atunci trebuie sa asezati cate 3-4 foi deodata, deoare sunt foarte subtiri.

5. Turnati jumatate din compozitia de branza dulce si stafide in tava si nivelati-o cu o spatula de silicon, deoarece este mult mai flexibila decat cea de lemna sau de plastic.

6. Continuati sa adaugati foi de placinta si compozitie de branza alternand intre ele, pana cand utilizti toate ingredientele. Asigurati-va ca nivelul placintei este cat de cat uniform si neted.

Reteta Placinta de casa mancaruricugust
foi-placinta.jpg
  1. Coaceti placinta in cuptorul preincalzitla 180-190° C timp de aproximativ 45 de minute sau pana cand devine auri, cum se poate vedea in poza de mai jos.
  2. Dupa ce este coapta, scoateti placinta din cuptor si lasati-o sa se raceasca putin, apoi preserati zahar pudra deasupra si placinta noastra este gata de a fi servita alaturi de cei dragi.

Placinta cu branza dulce si stafide – Mod de servire si variatii regionale:

Mod de servire:

Placinta cu branza dulce si stafide este delicioasa servita atat calda, cat si rece. Dupa ce se racește complet, puteti taia placinta în bucati potrivite si presarati zahar pudra deasupra cu ajutorul unei site mici pentru un aspect atragator.

Gustul dulceag de lactate si consistenta cremoase ale branzei, ale stafidelor si ale zaharului vanilat se imbina armonios cu consistenta frageda a foii de placinta preparata acasa.

reteta-placinta.jpg

Mod de servire in diferite regiuni ale Romaniei:

Placinta cu branza dulce si stafide are variante regionale interesante in diferite parti ale lumii, ca fiecare popor isi are propria reteta de placinta, dar si ale Romaniei.

De exemplu, in zona Moldovei, se adauga, uneori, in compozitie si o cantitate mica de coaja rasa de portocala sau de lamaie, pentru a aduce o nota citrica proaspata si revigoranta.

In Muntenia si Oltenia, este ceva obisnuit sa se adauge si putina scortisoara macinata in compozitie, pentru a intensifica aroma. Nu cred, ca asi putea sa mananc Placinta cu branza si scortisoara!

In Transilvania, se poate adauga si o lingura de smantana fermentata pentru a adauga o nota de aciditate subtila, dar si a face compozitia mai cremoasa.

In Dobrogea si in Sudul Basarabiei, se obisnuieste sa se adauge in delicioasa compozitie de branza dulce si stafide si putina nuca macinata sau zdrobita cu sucitorul, care o face dementiala.

Reteta Placinta cu branza si stafide
placinta-dulce.jpg

Cu toate aceste variante regionale existente, Placinta cu branza dulce si stafide, ramane un desert iubit si foarte apreciat in intreaga lume, mai ales, in Romania.

Este adesea servita la ocazii speciale, cum ar fi nunti, botezuri sau sarbatorile religioase / traditionale. Placinta poate fi servita alaturi de o ceasca de ceai cald, pentru a completa savoarea.

Placinta cu branza dulce si stafide este un desert traditional romanesc adorat de multi. Aceasta reteta reinterpretata aduce in prim-plan gustul autentic al placintei traditionale cu branza dulce, oferind in acelasi timp o abordare moderna si autentica.

Preparati Placinta cu branza dulce si stafide asa cum va place dvs., insa incercati si alte reteta

Indiferent de regiunea din Romania in care este pregatita, placinta cu branza dulce si stafide este o explozie de arome si texturi bande, care aduce bucurie si satisfactie oricarui iubitor al deserturilor de duminica.

Incercati aceasta reteta de placinta, crocanta la exterior si foarte cremoasa si aromata la interior, acasa si bucurati-va de aceasta zi minunata de duminica alaturi de cei dragi.

Reteta Placinta cu brana dulce si stafide mancaruricugust
placinta-cu-branza-si-stafide.jpg

!!! Daca v-a fost de folos articolul de astazi – Placinta cu branza dulce si stafide -, dati-ne un Share sau Like pentru ca sa o vada si prietenii dvs.  Multumim!

Pentru a urmari si sustine activitatea noastra, pentru a va bucura cu noi si noi retete, ne gasiti si pe: Facebook, Pinterest, Grup Facebook, Instagram etc.

Totodata, va recomadam sa vedeti si alte retete de placinta ale noastre:

Pofta buna!

Click to rate this post!
[Total: 10 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...