Canederli italienesti cu salata si parmezan

Canederli: Reteta traditionala italiana

Canederli italienesti cu salata si parmezan
canederli-reteta-traditionala.jpg

Canederli: Reteta Traditionala Italiana sau Galusti Italienesti din Paine, Cascaval si Sunca din Categoria Mancare ItalianaIntra acum sa vezi, cum poti sa faci cele mai bune Canederli italienesti.

Canederlii Italienesti sau Galusti Italienesti din paine uscata cu deverse adaosuri, precum: cascaval, spanac, sunca etc. reprezinta un preparat traditional originar din regiunea Alpilor italieni.

Aceste bile de paine gustoase, combinate cu alte ingrediente, reprezinta un exemplu autentic al gastronomiei italiene. In acest articol, vom explora istoria, ingredientele, modul de preparare si variatiile regionale ale canederlilor italienesti.

Originea si Istoria Canederlilor Italienesti

Canederlii italienesti au o istorie lunga si fascinanta. Acest preparat traditional a aparut initial in regiunea Tirolului de Sud (Provincia Bolzano ), care se afla in prezent in nordul Italiei.

Tirolul de Sud este o zona montana, cunoscuta pentru cultura sa culinara distincta, influentata de traditiile austriece si italiene laolalta si, care abunda de preparate simple, din ingrediente simple si accesibile oricui.

Canederlii au fost pregatiti pentru prima data de catre agricultorii si ciobanii locali, care aveau la ei paine uscata, deoarece asa rezista mai mult timp, si pe care o foloseau la prepararea multor bucate modeste, insa gustoase.

Cum se fac cei mai buni Canederli: Reteta traditionala italiana?

Ingrediente necesare pentru canederlii italienesti

Pentru a pregati canederlii italienesti, ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 250 g de paine veche, felii sau taiata cubulete mici;
  • 100 ml de lapte, pentru a inmua feliile de paine;
  • 150 g sunca de pui sau sunca de porc de calitate, taiata foarte marunt sau data blander sau masina de tocat carne;
  • 2 oua;
  • 100 gr cascaval tare;
  • 1 ceapa medie, tocata marunt;
  • o bucatica de unt de 82% grasime;
  • 2 linguri de patrunjel proaspat, tocat marunt;
  • 2-3 linguri faina alba de grau tip 000 sau gris, insa cu gris vor avea un cu totul alt gust, asemanator cu cel al galustelor de gris;
  • sare dupa gust;
  • un praf piper negru proasapt macinate;
  • parmezan ras pentru a orna deasupra, dar si pentru gus, fireste.

Mod de Preparare al Canederlilor Italienesti:

Pentru a prepara Canederlii Italienesti, urmeaza acesti pasi simpli:

  1. Incepe prin a inmuia feliile de paine in lapte intr-un castron timp de aproximativ  3-5 min., pana cand painea devine moale. si va fi usor de lucrat cu ea.
  2. Intr-un castron mare, amesteca painea inmuiata, sunca de pui tocata marunt, ceapa, ouale, cascavalul ras si patrunjelul tocat marunt.
  3. Adauga faina treptat in compozitia de paine si amesteca pana obtii o compozitie omogena si bine legata, insa nu vartoasa, deoarece vor iesi canderli tari ca niste petroaie. Asezoneaza cu sare si piper dupa gust.
  4. Lasati compozitia sa se odihneasca timp de aproximativ 15 minute, pentru a permite fainii sa absoarba lichidul.
  5. Formeaza bilute mici, de marimea unei nuci sau poate o idee mai mari, din compozitia de canederli cu mainile umede, pentru a evita lipirea si a le da o forma mai frumoasa.
  6. Intr-un vas mare, adauga apa cu sare si lasa sa fiarba. Redu flacara la foc mic si adauga canederlii in apa fierbinte. Fierbe-i timp de aproximativ 5-7 min. sau pana cand se ridica la suprafata, semn ca sunt gata.
  7. Cu ajutorul unei spumiere, scoate canederlii fierbinti din apa si transfera-i intr-un castron, adauga untul, acopera castronul cu un capac  si scutura-l bine pana se topeste untul in totalite.

Variatii Regionale ale Canederlilor Italienesti

Canederlii italienesti pot avea variatii regionale in functie de ingredientele locale si preferintele culinare. De exemplu:

  • In regiunea Trentino-Alto Adige, se adauga adesea branza svaiterza (sau alte branzeturi locale) in compozitia de canederli;
  • In Valea Aosta, se folosesc adesea ciuperci proaspete sau uscate pentru a conferi un gust bogat si terestru;
  • In regiunea Friuli-Venezia Giulia, se foloseste uneori carnati taiati cubulete sau kaizer (sunca afumata) pentru a adauga o aroma intensa.
Canederli, reteta traditionala italiana
canederli-cu-salata-de-varza.jpg

Canederli Italienesti – Sugestii Pentru Servirea si Modul de Prezentare a Canederlilor Italienesti

Canederlii italienesti pot fi savurati in mai multe moduri, sunt deliciosi atat calzi, cat si reci, asa ca pot fi serviti drept aperitiv sau ca fel principal. Iata cateva sugestii pentru servirea si prezentarea lor:

  • Pentru un pranz sau o cina traditionala alpina, poti servi canederlii ca fel principal, acompaniati de diverse sosuri, cum ar fi:  un sos de smantana, sos de rosii sau de sos de unt si salvie aromata.
  • Pentru a adauga un plus de savoare, poti adauga branza topita deasupra canederlilor fierbinti sau o garnitura de varza calita sau cartofi fierti trasi in unt cu patrunjel verde deasupra, pentru a completa masa.
  • Sau pot fi serviti alaturi o salata de varza alba, cum le servim noi, de obicei, legume proaspete sau facute la aburi, pentru a adauga un contrast placut ochiului de texturi si a completa gustul si aroma canederlilor de casa.
  • Daca doresti sa ii servesti ca aperitiv, poti prepara canederlii mai mici, in forma de mini-bile. Serveste-i pe betisoare decorative sau in cupe mici, alaturi de sosuri diverse, cum ar fi sosul de iaurt cu usturoi sau sosul de rosii aromat.
  • Pentru un brunch rustic, combina canederlii cu oua ochiuri, carnati crocanti sau felii de sunca crocanta. Aceasta combinatie reprezinta o explozie de arome si texturi.

Canederli pot fi serviti ca si Preparat Vegetarian sau chiar ca si Desert

  • Pentru o varianta vegetariana, inlocuieste speck-ul cu legume precum ciuperci, dovlecei sau spanac. Aceasta varianta sanatoasa si plina de vitamine va adauga o nota proaspata preparatului.
  • Pentru a impresiona oaspetii, poti servi canederlii in portii individuale, decorandu-i cu frunze de patrunjel proaspat si parmezan ras deasupra.
  • Pentru un pranz sau o cina traditionala alpina, poti servi canederlii ca fel principal, acompaniati de un sos de smantana sau de sos de unt si salvie. Adauga-i langa o garnitura de varza calita sau chiftele din cartofi pentru a completa masa.
  • Daca doresti sa ii servesti ca aperitiv, poti prepara canederlii mai mici, in forma de mini-bile. Serveste-i pe betisoare decorative sau in cupe mici, alaturi de sosuri diverse, cum ar fi sosul de iaurt cu usturoi sau sosul de rosii aromat.
  • Nu uita de desert! Poti experimenta si cu varianta dulce a canederlilor italienesti. Adauga zahar, scortisoara si stafide in compozitia de paine inmuiata si serveste-i cu un sos de vanilie sau sos de ciocolata cald.

Canederli Italienesti: O Delicatesa Traditionala Din Regiunea Dolomitelor

In afara de regiunea Tirolului de Sud, canederlii italienesti sunt pregatiti si in alte parti ale Italiei, mai ales in regiunea Dolomitelor. Aici, aceste delicioase bile de paine sunt reinterpretate cu influente locale, ducand savoarea la un alt nivel.

  • In regiunea Trentino, unde se intalneste influenta austriaca, canederlii sunt pregatiti cu branza montasio, o branza semidura cu arome bogate. Branza montasio este adesea adaugata in compozitia de paine inmuiata, conferindu-le un gust unic si cremos.
  • In zona sudica a Dolomitelor, se utilizeaza adesea produse proaspete din regiune, precum ierburi aromate, cum ar fi cimbrul si maghiranul, pentru a adauga o nota parfumata canederlilor.
  • In regiunea Val Gardena, cunoscuta pentru sculpturile in lemn si traditiile sale, canederlii sunt adesea imbogatiti cu castane fierte si maruntite. Aceasta adaugare aduce o textura interesanta si un gust dulceag, completand perfect savoarea

In Incheiere Despre Canederli Italienesti Putem Spune Urmatoarele:

Canederlii italienesti sunt un preparat traditional si delicios, cu o istorie lunga, bogata si influente culturale distincte,reprezinta o delicatesa culinara cu radacini adanci in regiunea Alpilor italieni.

Aceste galusti de paine, imbogatite cu diverse ingrediente si reinterpretate in diferite regiuni ale Italiei, aduc o bucurie gastronomica autentica pe mesele de sarbatoare.

Reteta lor simpla, dar satisfacatoare, poate fi adaptata in functie de preferintele culinare si ingredientele locale. Fie ca ii servesti ca aperitiv sau fel principal, canederlii italienesti vor impresiona cu siguranta prin aroma lor unica si textura fina si catifelata.

Experimenteaza cu variantele regionale, adauga un sos delicios si prezinta-i cu creativitate. Bucura-te de aceasta experienta culinara unica, care i-ti va aduce un strop din farmecul si gustul Alpilor italieni direct pe masa ta.

Canederli, reteta traditionala italiana cu cascaval si sunca
canederli-cu-cascaval-si-sunca.jpg

Cateva Sugestii Privind Servirea…

Dupa cum se poate vedea in pozele din prezentul articol, Canederli, pot fi serviti alaturi de o salata de varza alba sau orice tip de salata doriti dvs., sau cu salata de varza alba si un polonic din zeama in care au fiert, sau supa de pui.

!!! Daca v-a fost de folos articolul de astazi – Canederli: Reteta traditionala italiana -, dati-ne un Share/Like. Multumim!

Pentru a urmari si sustine activitatea noastra, pentru a va bucura cu noi si noi retete, ne gasiti si pe: Facebook, Pinterest, Grup Facebook, Instagram etc.

Cu aceasta ocazie, va recomandam sa vedeti si alte retete italienesti, precum:

Pofta buna!

Click to rate this post!
[Total: 16 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...