Tocanita de dovlecei de post reteta gustoasa si sanatoasa

Tocanita de dovlecei de post

Tocanita de dovlecei de post reteta gustoasa si sanatoasa
tocanita_de_dovlcei.jpg

Tocanita de dovlecei de post ca la mama acasa din Categoria Mancare de post si mancare vegetariana. Intra sa vezi, cum poti sa faci cea mai buna Tocanita de dovlecei de post.

Tocanita de dovlecei de post este un preparat gustos si sanatos, potrivit pentru perioadele in care dorim sa evitam consumul de alimente de origine animala. Este foarte gustoasa si poate fi luata si la serviciu, pentru a o savura pe paine prajita in pauza de masa.

Aceasta reteta traditionala, bogata in nutrienti si arome proaspete de vara, este o optiune excelenta pentru vegetarieni si/sau vegani, dar si pentru oricine doreste sa incerce o mancare usoara si gustoasa in timpul postului sau in zilele calde de vara cand ne dorim ceva lejer si gustos in acelasi timp.

Unde a fost pregatit acest fel de mancare pentru prima data?

Originea acestei retete delicioase este inca neclara, dar tocanita de dovlecei este un preparat traditional în multe culturi ale lumii, inclusiv in bucataria mediteraneana si cea orientala.

Este adesea preparata in perioadele de post, cand se evita consumul de carne si alte produse de origine animala, insa, din dovlecei se pot prepara multe feluri de mancare, precum:

Cum sa faci cea mai buna Tocanita de dovlecei de post?

Ingrediente:

Pentru a pregati o delicioasa tocanita de dovlecei de post, vom avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 3-4 dovlecei mijlocii tineri;
  • 1 ceapa mare sau 2 mai mici;
  • 1 morcov mare sau doi mai mici;
  • 2-3 catei de usturoi;
  • 2-3 ardei grasi sau gogosari;
  • 300 gr ciuperci Champignons, optional;
  • 5-6 rosii mari, daca nu aveti rosii proaspete atunci adaugati 1 lingura pasta de tomate si/sau bulion de casa 200 ml;
  • un praf boia iute, opțional;
  • sare dupa gust;
  • piper negru proaspat macinat;
  • 1 crenguta de cimbru proaspat sau uscat;
  • 1 legatura marar verde sau patrunjejl, daca nu va place mararul verde;
  • 1 lingura ulei de masline extravirgin sau ulei de floarea soarelui
tocanita-de-post.jpg

Mod de preparare:

  1. Mai intai de toate, se curata, se spala si se toaca cubulete legumele, mai putin dovleceii pe care ii vom taia in doua pe lung, apoi ii vom felia in felli de 1 cm. grosime, sau ii puteti toca, la fel, cubulete ca si celelalte legume, de altfel; cateii de usturoi se curata si se feliaza;
  2. Intr-un ceaun sau cratita mare cu fundul gros, se soteaza usor pana devin aurii: ceapa, morcovul si usturoiul, apoi se adauga ardeiul gras, se amesteca ca sa nu se lipeasca de fundul ceaunului.
  3. Apoi, se adauga rosiile taiate cubuleste sau pasta/bulionul de casa, boiaua iute, daca este cazul, si lasati sa se inmoaie doar.
  4. Apoi se adauga dovleceii feliati, se amesteca bine si se lasati sa se caleasca 2-3 min sau pana devin usor moi (ne dorim niste dovlecei usor crocanti si cu mai multe vitamine si minerale).
Reteta Tocanita de dovlecei
tocanita-de-dovlecei.jpg

5. Se acopera ceaunul cu un capac potrivit ca si dimensiune si se lasa sa fiarba inabusit la foc mediu spre mic aprox. 7-8 min. sau pana cand dovleceii devin usor moi si sosul s-a ingrosat putin.

6. Se asezoneaza cu sare, piper negru si boia iute dupa gust, daca este cazul, se adauga verdeata tocata marunt, inclusiv cimbrul proaspat sau uscat si se lasa sa dea un clocot.

7. Imediat, se opreste aragazul si se acopea ceaunul cu capacul si se lasa sa se odihnesca cca 3-5 min.inainte de a putea fi servita alaturi de acei dragi.

Tocanita de dovlecei de post reteta simpla si gustoasa
tocanita-de-dovlecei-de-post.jpg

Tocanita de dovlecei de post – Sugestii privind servirea:

Delicioasa Tocanita de dovlecei poate fi servita ca atare, pe paine proaspata cu coaja crocanta sau paine prajita, alaturi de o garnitura de orez pufos, cartofi natur, snitele din soia sau paste.

Pentru a-i oferi o consistenta mai cremoasa si nu tii post, poti adauga o lingura de samantana fermentata sau iaurt grecesc, daca tii post atunci o lingura de lapte de cocos, cubulete de tofu, ciuperic trase la tigaie sau smantana vegetala.

Aceasta reteta de Tocanita este o alegere excelenta pentru zilele de post sau, daca vrei sa te bucuri o perioada definita de timp de o mancare sanatoasa, aromata si foarte gustoasa.

Este usor de preparat si se potriveste perfect intr-o dieta vegetariana sau vegana. Bucură-te de savoarea verii cu această delicioasă Tocanita de sezon, ca tot s-au ieftinit dovleceii in piata!

!!! Daca v-a fost de folos articolul de astazi – Tocanita de dovlecei de post -, dati-ne un Share sau Like. Multumim!

Pentru a urmari si sustine activitatea noastra, pentru a va bucura cu noi si noi retete, ne gasiti si pe: Facebook, Pinterest, Grup Facebook, Instagram etc.

Totodata, va recomandam sa vedeti si alte retete de sezon, cum ar fi:

Pofta buna!

Click to rate this post!
[Total: 5 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...