Bors de fasole uscata, de post

bors-de-fasole-uscata.jpg

Reteta Bors de fasole uscata, de post, din Categoria Mancare de post si mancare vegetariana. Afla, cum sa faci cel mai delicios si aromat Bors de fasole uscata, de post, gustos si foarte satios, care iti va da o stare de satietate in zilele de post.

In perioada postului, ca este vorba de postul Craciunului sau postul Pastelui, cred ca, fasolea si, in special, Borsul de fasole este pe primul loc, urmat apoi de Fasolea batuta si Mancare de cartofi cu ciuperci sau Mancare de cartofi cu vanata coapta.

Cum se faci Bors de fasole uscata?

Ingrediente:

  • 500 gr fasole alba;
  • 2 cepe;
  • 1 morcov;
  • 1 ardei gras;
  • 1 lingura pasta de tomate;
  • 100 ml bulion;
  • 1 foaie de dafin;
  • sare si piper negru proaspat macinat;
  • 1,5 linguri ulei;
  • 1 legatura de marar verde

Nota: Puteti pune fasolea la inmuiat peste noapte in apa cu sare, insa puteti incerca si o alta metoda, fierbeti 2 l apa, apoi turnati apa clocotita peste fasole, pe care ati spalat-o, in prealabil, adaugati sare si lasati-o pentru 2-3 ore.

Mod de pregatire:

  1. In oala in care urmeaza sa pregatiti borsul de fasole, puneti 2 l apa la fiert, cand apa a dat in clocot adaugati fasolea, care a stat la in inmuiat si lasat sa fiarba cca 20-30 min. Separat, cat fierbe fasolea, puneti la fiert 2 l de apa.
  2. Dupa ce s-au scurs cele 20-30 min, varsati apa din oala si adaugati peste fasole cealalta apa, care a fiert (se procedeaza asa, pentru a evita balonarea), lasati sa fiarba.
  3. Cat fierbe fasolea, tocati legumele  dupa preferinta;
  4. Cand fasolea este pe jumatate fiarta adaugati: foaia de dafin, piperul negru, 1 ceapa, 1/2 ardei gras si morcovul, tocate.
bors-de-fasole-uscata.jpg

5. Separat, cat fierbe fasolea, adaugam uleiul in tigaie si calim 2-3 min. legumele: ceapa, morcovul si ardeiul gras, apoi adaugam  pasta de tomate si amestecam bine, deoarece pasta de tomate are tendinta de a se lii de fundul tigaii.

bors-de-fasole-uscata.jpg

6.  Cand fasolea este gata fiarta, adaugam peste prajala, bulionul si sare, dupa gust, acoperiti oala cu capacul si lasati sa fiarba la foc mic cca 5-7 min. sau pana cand s-a fiert ceapa din prajala si nu mai are acel gust nu chiar placut.

bors-de-fasole-uscata.jpg

!!!  Puteti sa acriti borsul de fasole cu bors sau zeama de varza acra, in caz, ca mancati mai acru, pentru noi, insa este suficienta acreala data de bulion sau sucul de rosii.

La final, adaugati in oala cu Bors de fasole mararul verde tocat fin, amestecam si lasati sa dea un clocot, apoi oprim aragazul. Lasati borsul sa se odihneasca putin, in asa fel toate ingredientele din oala se vor combina si se vo interpatrunde, dandu-i borsului un gust desavarsit.

Pofta buna si o dupa-amiaza minunata!

Comentari