Reteta Escalop de pui cu ciuperci

Reteta Escalop de pui
escalop-de-pui.jpg

Reteta Escalop de pui cu ciuperci si smantana servit cu piure pufos de cartofi si parmezan – retata clasica frantuzeasca – din Categoria Mancaruri cu carne. Afla cum sa faci cel mai gustos Escalop de pui cu ciuperci si smantana.

Un preparat simplu, dar extrem de gustos si aromat, gratie ingredientelor folosite, considerat mai greu, se prepara mai mult in sezonul rece si se serveste alaturi de muraturi de casa, menite sa usureze digestia.

Numele de „escalop” se trage de la frantuzescul „escalope”, care inseamna „felii subtiri de carne fragezite„,  indiferent, ca sunt de porc, pui, curcan sau manzat.

Datorita modului de preparare a acestui preparat, mai intai, snitelele de pui sunt batute cu ciocanul de bucatarie, iar mai apoi sunt inabusite intr-un sos fin de smantana cu ciuperci, care le confera un gust si o finete total aparte.

Ideal ar fi, ca ciupercile folosite la prepararea escalopului sa fie dintre cele proaspete si nu de la conserva, sunt bune si cele de cultura, precum champignon, pentru ca, nu toata lumea are posibilitatea sa cumpere ciuperci de padure.

Cum sa faci reteta Escalop de pui cu ciuperci si smantana?

Ingrediente:

  • 1 piept de pui mediu sau 1/2 piept de curcan;
  • 500 gr ciuperci proaspete sau de la conserva;
  • 1 morcov mediu;
  • 4-5 catei de usturoi;
  • 1 ardei gras rosu mic sau 1 gogosar;
  • 1/4 fenicul, optional, care va da un gust si o aroma aparte preparatului;
  • 1 pahar vin alb demidulce;
  • 1-2 foi de dafin;
  • sare dupa gust;
  • piper negru proaspat macinat;
  • 3 linguri de faina;
  • 1 lingura ulei de masline extravirgin;
  • 3 linguri de smantana fermentata sau de gatit;
  • 25 gr unt;
  • 1-2 linguri parmezan ras;
  • 1/2 legatura de marar verde

Mod de pregatire:

  1. Ma intai, se spala bine pieptul de pui, se taie in snitele de 0,5 cm grosime, apoi se bat pe ambele parti cu ciocanul de bucatarie; se asezoneaza cu sare si piper negru, se tavalesc prin faina.
  2. Se i-a o tigaie sau o cratita teflonata cu fundul gros, se adauga uleiul de maslin, apoi prajim snitelele de pui pe ambele parti, pana se formeaza o crusta frumoasa si uniforma deasupra.
Escalop de pui cu piure reteta
reteta-escalop-de-pui.jpg

3. Intre timp, se curata si se toaca legumele: morcovii-rondele; usturoiul-felii iar fenicului julien.

4. Se scot snitelele pe o farfurie in care am asternut un prosop de bucatarie, pentru ca, sa absoarba surplusul de ulei.

5. In tigaia, in care au fost prajite snitelele se adauga legumele, se soteaza 2-3 min, doar, cat sa se inmoaie putin si sa elibereze aroma si zaharurile naturale, care vor imbogati aroma, dar si vor da o dulceata naturala mancarii.

6. Se adauga ciupercile, care au fost feliate sau taiate sfeturi (de aceasta data, le-am adaugat intregi, deoarece au fost dintre alea micute); se amesteca si se mai soteaza alte 2-3 min.

reteta-escalop-de-pui.jpg

Reteta Escalop de pui, pregatiri finale…

7. Se adauga: foile de dafin, piperul, vinul si sare dupa gust. Se da focul la mediu, se acopera tigaia cu un capac si se lasa sa fiarba inabusit 4-5 min, apoi se adauga smantana.

8. Cand sosul a dat in clocot, se adauga snitelele, se acopera tigaia cu capacul si se lasa sa fiarba la foc mic alte 3-4 min, pentru ca, carnea sa isi elibereze aroma si sucurile din interior dand preparatului un gust si o aroma aparte.

9. Se adauga untul, care va ingrosa sosul si il va face mai catifelat, si mararul verde tocat fin, se amesteca bine, apoi se opreste focul.

10. Se acopera tigaia cu un capac potrivit si se lasa sa se odihneasca, macar, 5-7 min. inainte de servire.

Escalop de pui cu ciuperci si smantana
reteta-escalop-de-pui.jpg

Reteta escalop – cateva sfaturi finale…

Pregatit in asa fel, urmand intocmai pasii de mai sus, Escalopul de pui va fi extrem  de fraged, aromat si gustos, iar legumele folosite vor fi usor crocante, si extrem de dulci si de gustoase.

Insa, cel mai important este, ca isi vor pastra gustul proaspat natural, dar si mai multe vitamine si minerale, atat de importante pentru organismul nostru.

Un alt sfat util si deloc de neglijat ar fi sa incercati sa nu fierbeti mult legumele, doar cateva minute, deoarece isi pierd o buna parte din calitati – vitamine si minerale – si din aroma!!!

!!! Daca v-a placut reteta de astazi – Reteta escalop de pui cu ciuperci, dati-ne un Share/Like. Multumim!

Totodata, va recomandam sa vedeti si reteta noastra Beef Stroganoff cu piure de cartofi si telina.

Pofta buna!

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Lasă un răspuns